Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

miercuri, 2 martie 2011

Tribunalul cluj e un stup

Ma refer la cladirea denumita poetic palatul justitiei din Cluuuuj.
O cunoastem cu totii, e roz, mare, aflata vis-a-vis de palatul finantelor si tot vis-a-vis de teatrul national. E intr-o vecinatate de soi, nimeni nu contesta.
Hiba majora e continutul tribunalului.

Clientul necajit, putin dezorientat, vede hardughia. Vede usa pentru uriasi prin care ar trebui sa intre, printre coloane. Daca e un client mai erudit stie ca cladirea a fost finalizata in 1902, fiind un monument istoric catalogat. Apoi, in asemenea conditii, intri avand capul plecat in fata maretiei justitiei.
Dupa socul portii de la intrare, nevinovatul nostru - pentru ca toti sunt, se loveste de un detector de metale si niste neni jandarmi putin plictisiti, putin inspaimantatori - deformatie profesionala, ii mai sare putin inima din piept.

Trecem si de jandarmi care, daca te vad dezorientat, te sfatuiesc sa ocolesti detectorul de metale pentru ca "numa` face galagie". Sufli usurat.
Mai urci nitel pe scari pentru a ajunge sa te afli in mijlocul unui torent format din avocati, judecatori, grefieri deghizati in maldare de dosare umblatoare, lume hotarata care stie unde merge.
Sa presupunem ca Ionel a lu` Smitea al nostru are o citatie ad labam. Priveste pe dansa unde, daca stie sa citeasca, vede ca prezenta lui e ceruta la o camera. O luminita de speranta se aprinde in ochii supleantului nostru in fata justitiei. Are un scop, detine o informatie, stie!
Presupunem ca nenele are putina logica, se indreapta victorios spre prima usa care-i iese in cale, citeste numarul de pe ea, logica ii spune ca 2 urmeaza dupa 1 si isi urmeaza aceasta facultate stralucita.
Pana cand se loveste de logica diferita a tribunalului cluj, unde, dupa sala 2, urmeaza sala 62. Disperare.
Trage aer in piept, isi aminteste ca e barbat, verifica pentru a fi sigur si se indreapta hotarat spre primul cetatean care pare ca stie ce face pentru a-i cere informatii.
In urma demersului, ramane si mai dezorientat. Cetateanul parca stie, parca nu, si indrumarile suna cam asa: urcati scarile, faceti stanga pe langa soba, a doua la dreapta, treceti razant pe langa camera 162 A, urcati scarile in spirala, treceti pe langa biroul de expertiza, coborati scarile, iesiti in curte, intrati din nou, urcati niste scari, coborati la subsol, intrati prin gangul secret care se deschide ciocanind de doua ori in panoul pe care scrie fumatul interzis. Asta ultima imagine am adaugat-o de la mine, dar ar fi credibil.

Sfatul meu pentru toti cei care isi doresc sa navigheze cotloanele numitei institutii e sa-si ia avocat. E un soi de gps dar e util doar in justitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu