Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

miercuri, 13 iulie 2011

Suntem o tara urata, murdara, neingrijita

Am uitat formularea exacta, dar ideea exprimata e mereu aceeasi: in Romania totul e urat, murdar, sarac, se premiaza doar tupeul, formele fara fond, persoanele valoroase aleg sa plece in strainatate, ce frumos e in strainatate, prostii asemanatoare.

Azi am atins punctul maxim de pana acum a lehamitei pe care mi-o provoaca aceasta conversatie.

1. Elevii din Cluj care au luat 10 la bac, au primit cate un ipad. Muza m-a lovit cand am citit aici reactia. Ok, sunt perfect de acord ca e obligatia lor sa invete, dar obligatia se termina la 5, de acolo e realizare. Poate unii au dat spaga sa ia 10 la bac, dar cativa dintre ei chiar au meritat si poate unul sau doi dintre ei sunt cu adevarat genii sau suficient de muncitori incat sa realizeze ceva super candva in viitor (ceva, candva, cineva, unii, da sunt inspirata rau azi). Si atunci facem un scandalut pseudo comunist ca de ce le da lor, sa dea la toti cate unul mic si naspa, etc.
Le da lor sa ne arate ca se merita sa excelezi si ca nu doar pilele, tupeul & co. sunt calea spre bani.
E atat de greu de inteles ca excelenta merita recompense, nu doar carti si 10 lei pentru o inghetata? Poate am fi fost si noi mai motivati sa invatam si sa ne luptam pentru un ipod, nu neaparat doar pentru note.

Bursa pe care o primeam in facultate pentru ca eram printre primii 20 din 400, era de 200 de lei. Din prima mi-am cumparat o geanta. Ma intreb cam cat de motivata as fi fost sa invat daca mi s-ar fi fluturat prin fata nasului echivalentul unui ipod pentru a fi prima din an?

Sincer, mi se pare o initiativa buna din partea capetelor luminate care ne conduc la Cluj.

Putem spune ca banii respectivi pot fi folositi in alte domenii, dar sunt atatia bani cu adevarat risipiti care puteau fi folositi altfel, niciodata nu se schimba nimic. Flori aiurea, afise fara nici un scop sau plan, aparatura uber performanta pe mana unor neni care par semi analfabeti. Si pe noi ne ard ipodurile.

Mai e intrebarea de unde o fi veenit ideea lor, o fi fost sponsorizari, cineva de la primarie stie ce sunt alea ipoduri. Daca da, felicitari.

2. Cladirea in care am biroul e vis a vis de tribunal, pe Dorobantilor, in Cluj. E in centru. Locatarii sunt 50% - 50% birouri de avocati/notari - mosi si babe uitati de moarte din vremuri de mult apuse.
Cladirea e frumoasa (on the inside), are curte interioara si mult potential. In realitate e toata scorojita si sta sa se darame, curtea interioara e o mlastina totala si la fiecare ploaie ne ameninta inundatii.
De ce? Pentru ca mosii si babele nu doresc sa o repare deloc deloc. Nu ii deranjeaza ca arata precum un cavou, ca miroase a moarte lanceda, ca ti se face pielea de gaina cand intri. Si sa nu va imaginati ca e mai bine sau mai rau decat in alte cladiri din zona. Toate sunt la fel.
Si, cumva, aceeasi oameni care nu au bani sa le intretina se vaieeta ca in strainatate e frumos, ca la noi toate se duc pe apa sambeetei si ca nimeni nu face nimic.

Newsflash, noi suntem cei care trebuie sa facem ceva. Cat timp nu curatam dupa noi va fi mizerabil, cat timp nu intretinem cladirile in care locuim acestea vor fi niste darapanaturi, cat timp nu infrumusetam nimic, vom locui intr-un loc deprimant.

Si, cat timp nu incurajam oamenii muncitori pentru ce merita, vom avea doar hoti de frunte si politicieeni bine lubrifiati.

Nu vreau sa schimb pe nimeni dar gasesc ca este ipocrit.

Btw, azi am inceput renovarea exteriorului biroului.Va fi un petec frumos si nescorojit pe un perete hidos si lepros. Sa stiti unde ma gasiti ;).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu