Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

duminică, 10 iulie 2011

Mic ghid de supravietuire in fata situatiilor de criza

Toti ne-am lovit de complicatii. Cand viata noastra nu mai urmeaza cursul drept si scurt ci se intortocheaza prin diverse sinuozitati, simtim ca ne pierdem. Sa zicem ca acestea sunt situatiile de criza.

Primul pas e sa verificam daca suntem cu adevarat in pragul unei asemenea situatii. Se poate sa avem diverse lipse de vitamine care ne pot face mai fatalisti, poate suntem doar obositi, doar preocupati. Deci, sa eliminam posibilitatea de a intra in panica in fata unei pseudo-crize. Cel mai usor e sa povestim criza unui prieten rational. Daca si atunci cand o auzim si cand o aude altcineva ni se pare tot criza, sunt sanse mari sa fie.

E important, cand ne sperie tare rau ceva, sa identificam the worst case scenario. Adica: pic un examen la facultate, ce se poate intampla cel mai rau? il dau din nou in toamna. Doar un exemplu. Daca ne streseaza pierderea jobului, cel mai rau lucru care se poate intampla e sa-l pierd, deci cat putem rezista din economii? I

Al treilea pas e identificarea solutiilor. Nu mai suntem panicati, balaurul care parea initial mare si rau, acum e acceptabil.
Intradevar economia a cam rarit joburile bune, dar intotdeauna este optiunea de a face curatenie la cineva, de exemplu. Deci, ce esti dispus sa faci pentru supravietuire pe termen scurt?

E foarte usor de spus si mult mai greu de aplicat. Panica irationala e o optiune atat de atragatoare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu