Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

sâmbătă, 7 mai 2011

Sfaturi juridice - the sequel

Si vor mai fi, pentru ca, atata timp cat exista neni si tanti zapacite, profesia juridica va inflori.
Cateodata ma mai loveste melancolia, ca jobul meu nu produce nimic, ca de fapt, iau bani pentru a dadaci oameni, ca juristii anteriori mie au creat un hatis, labirint, codru des de chestii ciudate si non-sensuri in care un profan - aka, om norma, sa se piarda iremediabil pentru a le lua acestora banii castigati cu greu.
Apoi imi amintesc ca acest labirint, ocean de birocratie, etc, e creat pentru a ocroti drepturi si pentru a asigura aflarea unui adevar cat mai apropiat realitatii.
Si, melancolia trece de tot cand dau fata cu clientii.

Am constatat ca majoritatea problemelor juridice intre oameni simpli, adica nu societati comerciale sau autoritati publice locale, izvorasc din lipsa de comunicare.
Asa ca sfatul 1. e sa ne luam rudele de mana si sa incercam sa rezolvam problema amiabil. Sa incercam sa aflam care sunt onorariile expertilor, avocatilor, durata procesului, taxele de timbru si sa cujetam profund daca suntem dornici sa le platim pe toate si sa si pierdem dreptul. Onorariile expertilor pornesc de la 1000 de lei urmand a se completa pentru orice intrabari ulterioare si cereri suplimentare.
Procesele dureaza ani buni.
Avocatii buni sunt scumpi si, daca draptul e suficient de important pentru a ne judeca, e suficient de important pentru a angaja un avocat bun. Ca si doctorii, calitatea avocatilor difera dramatic. Asa cum nu ai lasa moasa de la dispensarul comunal sa te opereze pe creier trebuie sa te gandesti si la avocatul care iti tine in mana soarta dreptului asupra casei in care locuiesti.

2. Daca tot ii platesti un onorariu intepator, fa ce-ti zice avocatul. Si fara sa te plangi all the time. Avocatul nu ti-e mamica pentru a te tine de manuta tot timpul. Daca trebuie sa dai o declaratie notariala, do it, nu o poate face in locul tau. Sunt informatii pe care doar tu le ai despre cauza, share. Nu ghiceste ganduri. Pastreaza documente si da-i-le.

3. Instanta de judecata e complet indiferenta la necazurile tale. Pe judecator nu il intereseaza drama ta personala, nu il intereseaza sa ii povestesti dezlanat cum vecinu` ti-a furat o gaina sau cum sora nu te lasa sa cultivi praz. Pe judecator il intereseaza faptele relevante juridic. Asta e motivul pentru care avocatul vorbeste si tu nu. Asta e motivul pentru care avocatul nu pune suflet, nu isi toarna cenusa-n cap, nu bate cu pumnu-n masa. Aceste comportamente ar dauna simtitor cauzei tale.
Nici un judecator nu va asculta rabdator discursul tau lacrimogen pentru a cerne ce e relevant. Mai mult, din povestea ta pot rezulta multe chestii daunatoare tie, pe care avocatul le-ar elimina, dar judecatorul e obligat sa tina seama de ele.

De aici rezulta al 4-lea sfat: cand trebuie sa vorbesti in fata oricarui organ cu atributii jurisdictionale, fii scurt, spune cat mai putin, nu da informatii suplimentare. Nu stiu e preferabil "poate ....". Nu da loc interpretarii, nu incerca sa folosesti termeni juridici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu