Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

joi, 4 august 2011

Despre concedieri si retineri salariale

In vremurile tulburi in care traim, daca ni se mai si retine din salariul mic si ne mai si ameninta diversi patronasi de magazin de cartier cu aere de interlopi, nu ajungem nicaieri.
Ieri, in cabinetul meu primitor de avocat veninos ce ma aflu, a pasit o domnita tremuranda si inlacrimata. In urma unor hotii care au avut loc la magazinul la care lucra, seful ei a considerat oportun sa o anunte verbal si oarecum colorat ca nu mai are nevoie de serviciile ei, mai mult, in intelepciunea lui, i-a mai si retinut salariul restant si indemnizatia de concediu, ca asa a vrut el.

Sfatul juridic:

1. Concedierea se face in scris pentru motivele si in cazurile strict si limitativ enumerate de codul muncii, sectiunea a 2-a, incepand cu art. 58. Pentru a concedia pe cineva din motive imputabile lui pentru abateri grave etc., e necesara indeplinirea unei proceduri prealabile de cercetare a numitelor abateri grave pentru care angajatul va fi convocat in scris. Aceasta procedura se finalizeaza printr-o decizie de sanctionare, care va fi redactata in scris si care poate fi atacata dupa ce a fost comunicata angajatului.
Deci, dragi angajati, contractul individual de munca inceteaza doar dupa emiterea si comunicarea cu dvs. a unor documente care pot fi atacate. Pana la aceste evenimente, sunteti in continuare angajati si aveti aceleeasi drepturi si obligatii, recte sa va pezentati la serviciu. Daca nu va pezentati pe glie la program, asta este o abatere care poate duce la sanctiunea concedierii pe bune.
Daca  patronasul nu va lasa sa intrati in incinta sau sa va desfasurati activitatea, ITM-ul ee mai mult decat dornic sa va insoteasca, sa constate si sa amendeze iar salariul va este in continuare datorat.
Deci, repetati dupa mine: decizie scrisa de concediere, comunicata.
De la data comunicarii curge preavizul de 20 de zile lucratoare pentru care veti fi platiti.

2. Retinerile salariale se pot efectua doar daca exista un titlu executoriu care constata creanta a carui debitor e salariatul. Angajatorul poate efectua retineri salariale pentru a acoperi un prejudiciu creat lui de angajat doar daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care constata numitul prejudiciu. In rest sunt ilegale, ITM-ul e deosebit de interesat de aceste evenimente.

3. Deciziile despre care faceam vorbire pot fi atacate la tribunal in termen de 30 de zile in cazul deciziilor de concediere si 3 ani pentru recuperarea salariului. Termenele curg de la comunicarea actului.

In cazul clientei mele, vanzatoare la un magazin alimentar, suma retinuta e dublul onorariului pe care i l-as lua pentru a o reprezenta in proces pe care i-l voi castiga fara probleme, urmand apoi sa-l recupereze de la parat.
Intradevar va dura ceva, daca vom ajunge la proces, dar cu atitudinea "mamaliga nu explodeaza, intoarce si celalalt obraz" nu ajungem nicaieri.

Deocamdata sunt in faza amenintarilor si a intimidarii sefului si cred ca totul se va rezolva asa, repede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu