Da, am tot zis pe aici ca sunt avocat si una-alta. Pentru a-mi usura existenta, voi acorda niste consultatii generale si gratuite in cele ce urmeaza.
1. Contractul e legea partilor, cu alte cuvinte, faiere, daca ai semnat ceva, atata timp cat nu a stat un arab nevos cu o mitraliera catre bostanul tau, esti legat de maini si de picioare. Daca ai semnat ca garantezi cu apartamentul datoria lui gigel de la crasma, esti bun de executat silit chiar daca te-ai certat ulterior cu gigel. Daca ai semnat ca platesti penalitati de 10% pe zi de intarziere, chiar daca acum realizezi prostia, le vei plati pe nas daca e necesar.
Sfatul juridic e sa nu semnati ca veti face ceva ce nu sunteti perfect dornici sa faceti, vi se poate intampla si voua.
2. Termenele sunt scurte si curg, odata tecut termenul, poti sa iti dai foc in fata tribunalului. Cand primiti o notificare, instiintare, citatie, comunicare a unei hotarari, nu o clociti caci nu va ecloza si nu va iesi un pui din ea, duceti-o la un avocat, luati decizia in cunostinta de cauza. Decaderea din dreptul de a ataca ce vi s-a spus e cea mai comuna sanctiune a lasarii termenului sa treaca. Puteti fi repusi in termen, e drept, dar doar daca ati supravietuit unui naufragiu si ati ramas pe o insula pustie, daca ati fost in coma, daca v-au rapit teroristii pentru rascumparare. Scuza: sunt ardelean deci mai lent, prelungiti-mi termenul nu functioneaza, nici sunt moldovan deci am petrecut ultima saptamana in coma alcolica intr-un sant nu va salveaza.\
3. Partile unui contract au dreptul de a alege legea aplicabila acestui contract si instanta care urmeaza sa judece litigiile izvorate din acesta, sub rezerva de a nu incalca legislatia statelor implicate. Trebuie sa explic de ce nu dorim sa ne judecam, pentru cea mai mica neintelegere, in Germania? Trebuie sa subliniez ca e scump sa angajezi taducator si avocat acolo? Ca nu ai nici un fel de control sau intelegere a procesului judiciar?
Ziceti ca litigiile se judeca in Romania dupa legile noastre, macar pentru a scuti niste cheltuieli.
4. Daca tot ati piedut definitiv si irevocabil un proces, executati hotararea voluntar. Onorariile executorilor sunt astronomice, nu vreti sa le platiti si lo 10% sau mai mult din ce ati pierdut in instanta.
5. Daca ati decis sa ignoati pct. 4, incercati sa nu mai folositi aceeasi banca pe care o stie titulaul titlului executoriu, va recomand una obscura Intessa SanPaolo, sau altele asemenea pentru ca cel mai usor e sa infiinteze popriri pe conturile bancare iar banca, in intelepciunea ei va va lua toti banii pana la concurenta sumei din titlul execuutoriu.
Dar, cel mai important sfat e sa apelati la un avocat cat mai repede. Taxa mea de consultatie e de 50 de lei si asta va va scuti de multe si oneroase complicatii.
luni, 18 aprilie 2011
Sfaturi juridice utile
Etichete:
avocaţi litigii clienţi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu