Cred ca stim cu totii ca regula in materia proceselor civile este plata timbrului judiciar si a taxei de timbru. Primul e relativ mic, adica de la 0,15 lei pana la 5-10 lei, no big deal dar taxa de timbru poate fi enorma.
Ce faci cand ai un proces al carui obiect e evaluabil in bani, e supus termenului de prescriptie sau unor formalitati de publicitate imobiliara si amaratii de beneficiari ai dreptului nu au bani sa plateasca up front 3% din valoarea masei succesorale/partajabile/bunului imobil evaluat conform grilei inventate de mintea sclipitoare a unui notar?!
Ce faci cand clientul e un pesionar amarat cu pensie de 300 de lei si taxa de timbru e de 1500 de lei?
Cerere de ajutor public judiciar, dragii mei.
Pentru asta trebuie sa demonstram starea de nevoie, adica venituri mici, cheltuieli necesare mari: facturi, costurile medicamentelor, mericilor etc, copii multi si mici de crescut.
Cererea trebuie formulata in scris in fata instantei la care se judeca pricina. Instanta se pronunta prin incheiere care urmeaza a fi comunicata partii, iar in caz de refuz poate fi atacata prin cererea de reexaminare.
Ajutorul public judiciar nu se acorda in cauzele penale si cuantumul de care poate beneficia o persoana intr-un an e limitat.
De aceasta facilitate beneficiaza si cetatenii statelor membre UE sau ai statelor cu care Romania are tratate in acest sens.
No, am zis!
vineri, 23 septembrie 2011
Despre ajutorul public judiciar
Etichete:
avocat cluj,
cujetari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu