Despre mine

Cluj-napoca
life in the chocolate lane

luni, 4 iulie 2011

Sfaturi juridice - cu si despre prescriptie

Pentru ca sunt la birou si nu am nici un chef de actuall work, fac ceva constructiv si luminez populatia.

Nu cred ca e cineva care sa nu fi auzit despre mirifica institutie a prescriptiei, o si folosim in conversatie cu generozitate. Dar un conaisseur al dreptului rade pe sub mustata cand aude contextul.

No, sa va spuna ciocolata.

1. Ce se prescrie? Se prescrie oare dreptul de creanta, dreptul real? Nuuu, astea exista in continuare. Ce se prescrie stimatilor e dreptul la actiune pentru recuperarea creantei. Adica tu ramai bine merci creditor, dar instanta de judecata nu te mai poate ajuta la recuperarea creantei.

2. Termenul general e de 3 ani si curge de la nasterea dreptului de creanta, cu alte cuvinte, de cand puteai sa ceri executarea obligatiei. Daca i-ai dat debitorului un termen, de la scurgerea acelui termen, daca e stipulata o conditie suspensiva, de la indeplinirea conditiei. Impotriva celui care nu are un drept actual, nu curge pescriptia.
Termenul mai curge si de la data la care creditorul stia sau trebuia sa stie cine este debitorul, in creante nascute din raspunderea civila delictuala de exemplu.
In contracte stim cine e debitorul, ca doar a semnat in josul paginii.

3. Ce poti sa faci? Pai, daca te apropii de finele termenului, poti sa-l chemi pe debitor in judecata, prin asta se suspenda termenul de prescriptie. Atentie insa, daca renunti la judecata, efectul suspensiv se inlatura si se considera ca termeenul a curs impotriva ta.
Poti sa-l convingi pe debitorul inocent sa recunoasca datoria in scris: subsemnatul bula inocentiu, in nemarginita mea necunoastere, admit ca am o datorie catre parlea peapriceputul, in suma de 1.000.000.000 euro si vreau sa o platesc imediat ce reusesc sa-mi accesez contul din banca elvetiana. Pin aceasta recunoastere, termenul de prescriptie se intrerupe urmand sa curga un nou termen.

Daca suntem debitori trebuie sa ne ferim precum cel necurat de tamaie sau apa sfintita de semnarea unor asemenea recunoasteri.
Tot pentru fericitii debitori in favoarea carora s-a scurs termenul de prescriptie: vezi punctul 1, creanta exista, daca o platesti, e bine platita. Instanta nu va lua banii de la debitorul indreptatit dar lent pentru a ti-i restitui tie debitor smecher. Daca te lasa constiinta, nu plati creantele prescrise, nimeni nu te poate obliga la plata, dar nimni nu iti da banii inapoi daca te-ai apucat sa platesti.

Nu mai zic nimic despre prescriptia achizitiva (mod de dobandire a proprietatii) pentru a nu crea confuzii. Just know ca asta despre care ziceam e prescriptie extinctiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu